Actie tegen ‘Pisflessen’. Ook havenbestuurders moeten hun verantwoordelijkheid nemen!

‘No more piss bottles’, luidt de slogan van een nieuwe anti-sluikstortcampagne van Natuurpunt in de regio. Daarmee wil de natuurvereniging naar eigen zeggen de hoeveelheid flessen urine “die in grote getale in de natuur terug te vinden zijn”, terugdringen. In de feiten gaat het om een probleem dat zich beperkt tot de gebieden en de wegen in de rand van de Waaslandhaven. Beveren 2020 klaagde het probleem al herhaaldelijk aan maar vindt het al te makkelijk om het probleem van de flessen urine en andere rotzooi louter af te schuiven op de truckchauffeurs. Het is mede de verantwoordelijkheid van al wie verantwoordelijkheid draagt in de Waaslandhaven.

In de Waaslandhaven passeren dagelijks duizenden chauffeurs maar er is een totaal gebrek aan sanitaire voorzieningen voor vrachtwagenchauffeurs. Er staan slechts op een bepaald aantal plaatsen mobiele toiletten en vuilbakken. Nergens sanitaire blokken. Het gaat niet op om de haven alsmaar verder te willen uitbreiden, te pleiten voor alsmaar meer investeringen, maar anderzijds niets te doen aan elementaire sanitaire en hygiënische voorzieningen voor diegenen die essentieel zijn om die haven te laten draaien. Ook het opruimen van zwerfvuil in de rand van de Waaslandhaven kan volgens Beveren 2020 een pak beter. Vooral rond de spoorwegen en aan de wegen tussen de polderdorpen en de Waaslandhaven blijft dat problematisch.

Onlangs pakte de MLSO nog uit met 1,4 miljoen voor de ontsluiting van Fort Liefkenshoek maar de installatie van het nodige sanitair en het proper houden van de omgeving, dat kan er blijkbaar niet van af.